• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
"Su kamusal miras olarak korunmalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’nin yakın gelecekte ciddi su sorunları ile karşılaşmaya aday bir ülke olduğunu savunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, ülkemizde suyun kamusal miras olarak korunması gerektiğini söyledi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’deki su miktarını detaylarıyla aktaran Tatar, "Ülkemizde yılda ortalama 501 milyar metreküp suya tekabül eden yıllık ortalama yağış miktarının 274 milyar metreküpü toprak, su yüzeyleri ve bitkilerden olan buharlaşmalar yoluyla atmosfere geri dönüyor. Bununla birlikte 158 milyar metreküplük kısmı ise akışa geçerek akarsular vasıtasıyla denizlere ve kapalı havzalardaki göllere boşalıyor." dedi.

"Türkiye yakın gelecekte ciddi su sorunları yaşamaya aday"

Ülkemizde tüketilebilir yerüstü ve yeraltı suyu potansiyelinin yılda 112 milyar metreküp olduğuna işaret eden Tatar, "Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarımız yaklaşık bin 500 metreküp civarı ile ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır. 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının bin metreküp /yıl civarında olacağı ve Avrupa Çevre Ajansı‘nın hazırladığı raporda da 2030 yılında Türkiye‘nin pek çok bölgesinde orta ve yüksek seviyelerde su sıkıntısı yaşanacağına dikkat çekilmektedir. Bu durum, sanıldığının aksine, Türkiye’nin yakın gelecekte ciddi su sorunları ile karşılaşmaya aday bir ülke olduğunu göstermektedir." diyerek uyardı.

Yanlış su kullanımına dikkat çekip uyaran Tatar, şöyle konuştu:

"Su havzalarımız ve beslenme alanları, sanayi ve kentsel yerleşim bölgeleri haline getirilmiştir. Su havzalarının tarıma açılması çok miktarda kimyasal gübre ve kimyasalın bu sulara karışmasına yol açmış, içme ve kullanma suyu elde etmek üzere arıtılarak kullanılan ham su kalitesi düşmüştür. Az miktarda kalan kullanılabilecek nitelikteki akarsularımız ise enerji üretimi adına talana açılmış, neredeyse yok edilmiştir.

Ülkemizdeki bütün akarsuların her noktasında son yıllarda kamu yararı göz ardı edilerek plansız bir şekilde ortaya konan HES`ler sonucunda çok ciddi ekolojik ve kültürel sorun ve olumsuzluklar yaratılmıştır"

"Su kaynaklarımız hızla kirletilmektedir"

Sınırlı su kaynaklarının korunması gerektiğini ifade eden Tatar, "Su kaynaklarımız, hızlı ve çarpık kentleşme, nüfus artışı, endüstriyel faaliyetlerinin doğurduğu çok çeşitli katı ve sıvı atıklar, katı atık depolama yerlerinin yeraltısuyu rezervuarlarının beslenme alanlarında seçilmesi, su havzalarının imar planlarına açılması, tarım alanlarında bilinçsiz gübre ve tarım ilacı kullanılması yerüstü ve yeraltısuyu kalitesini ciddi olarak tehdit etmekte ve  su kaynaklarımız hızla kirletilmektedir." diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir