• DOLAR 32.322
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2292.96
  • ...
Yerli ilaç sanayisinden yeni bir adım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Türkiye ilaç sanayi ile uluslararası ilaç sektörü, referans ilaçlarla aynı güçte olan ve aynı hastalığı tedavi etmek için kullanılan biyobenzer ürünlerin geliştirilmesi ile iç ve dış piyasaya sürülmesi için işbirliği yaptı.

Business Wire, Nasdaq gibi dünyanın önemli ekonomi platformlarında da yankı bulan iş birliği, ilaç sanayi üzerindeki gözleri Türkiye'ye çevirdi.

Uluslararası alanda gerçekleştirilen ve üç biyobenzer ürünü kapsayan stratejik iş birliği anlaşmasıyla bu ürünler, Türkiye'de ruhsatlandırılacak ve ardından pazarlanacak. Türkiyeli firma, ayrıca fabrika yatırımı tamamlanır tamamlanmaz etkin madde ve müstahzar üretimi de yapacak.

Yerli firma TR-Pharm Genel Müdürü Mehmet Göker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bunun milli bir gurur olduğunu ve Türkiye'nin ilaç sanayisinde de dünyaya sesini duyurduğunu söyledi.

Türkiye'nin, yeni sağlık stratejileri doğrultusunda, Sağlık Bakanlığının da desteğiyle artık tüketen değil, üreten bir ülke konumuna gelmek için kolları sıvadığını ifade eden Göker, şöyle devam etti:

"Ulusal düzeyde kullanım ve bölgedeki ülkelere ihracat için biyobenzerler, Türkiye'de biyoteknolojik API (etken farmasötik madde) üretimi kurma amacı taşıyan yatırım stratejimizin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. ABD, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu, Venezuela ve Hindistan gibi önemli pazarlara hakim olan uluslararası firmanın yüksek kaliteli biyobenzer ürünlerinin imalatı için halihazırda altyapı oluşturmaya başlamış olmaktan memnuniyet duyuyoruz."

"Türkiye, yükselen bir değer"

Uluslararası Dr. Reddy's ilaç sanayinin Ürün Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Motupalli Venkata Ramana ise Türkiye'nin bu alanda yükselen piyasalar arasında önemli bir ülke konumunda olduğunu aktardı.

Türkiye yerli firması ile bu bölgedeki hastaların üretilen yüksek kaliteli biyobenzer ürünlere erişiminin sağlanabileceğini belirten Ramana, "Türkiye ile böylesi bir ortaklıktan memnuniyet duyuyoruz. Türkiye'deki ortaklığımız sayesinde, dünyanın dört bir yanındaki toplumlara makul fiyatlı ve yenilikçi ilaçlara erişim sağlayacağız." diye konuştu.

Teknoloji transferi için ön hazırlık çalışmalarına başlandığını dile getiren Ramana, "Bu iş birliği, bölgedeki biyolojik ürün geliştirme ve üretim işlerinin önemli bir bileşeni olacak" dedi.

Biyobenzer ilaç nedir?

Biyobenzer ilaç, ruhsatlı biyolojik referans ilaca benzerlik gösteren ilaçlardan oluşuyor. Biyolojik benzer ürünlerin etkin maddeleri, ilgili referans ilaçların benzeri oluyor. Biyobenzer ve biyolojik referans ilaçlar, genel olarak aynı güçte, aynı hastalığı tedavi etmek için kullanılıyor.

Biyobenzer ilaçlar, sadece ticari ismi, görünüş ve ambalajlama özellikleri açısından, biyolojik referans ilaçlardan farklılık gösteriyor. Biyobenzer ilaç üretmek için, o ürünün klinik araştırmaları dahil tüm çalışmaların tamamlanmış olması gerekiyor.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir