• DOLAR 32.395
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2326.372
  • ...
Unutulan  Kahraman  ASLAN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev / Doğruhaber/Analiz

Rusya, 1994`te Bağımsız Çeçen İçkeriya Cumhuriyetinde başlatmış olduğu zulme halen devam ediyor. 1994-1996 ve 1999`da Rusya`nın Çeçenistan`da işlediği vahşetin aynısı Çeçenistan`da bugün hala devam ederken bu zulüm; Gürcistan`a, ardından Ukrayna`ya ve şimdi de Suriye`ye uğradı.  Çeçenistan`da yüz binlerce insanı katleden, yüz binlercesinin de ülkeyi terk etmesine sebep olan Rusya kendi atadığı bir kukla yöneticisi ile hala zulme devam etmekte. 

Rus-Çeçen savaşında sessiz kalan ve Çeçen meselesini Rusya`nın iç meselesi olarak değerlendirenler bugün Rusya`nın, Ukrayna ve Suriye politikasında köşeye sıkışmış durumda. Kuduz hastalığına yakalanan köpek zamanında aşı yapılmadığı için kuduza yakalanır. Zaman geçtikten sonra da aşısı artık işe yaramaz, kuduz köpeğin öldürülmesi lazım. Yoksa hastalıkla çevreyi de tehdit eder. Rusya da zamanında durdurulmadığı için bugün bildiğini okumaya devam ediyor. 

Rusya AGİT teşkilatının ve birçok devlet temsilcilerinin gözlemci olarak bulunduğu demokratik seçim ile seçilen Çeçenistan`ın Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov`u savaş sırasında barış görüşmelerine çağırarak haince şehit etti. İlk günden beri barıştan bahseden ve “Putin ile görüşürsem bu savaşı durdurabilirim” dediği halde Aslan Mashadov,  Rusya tarafından kandırılarak dünyanın gözü önünde vahşice öldürüldü. Öldürülen şehidimizin naaşı ile dalga geçtiler. Aslan`ın Cumhurbaşkanlığını tebrik edenler Rusya`ya hiç bir şey diyemedi. Sustular, “Rusya`nın iç meselesi” dediler. Rusya`nın küçük devletlere karşı terör uygulamasına yeşil ışık yaktılar. Bugün Ukrayna ve Suriye`de, Rusya`ya karşı çıkanlar Aslan Mashadov barış görüşmeleri sırasında şehit edilirken, Çeçen halkını bu Rus uçakları bombalarken neredeydiler? Aslan`ın şehadetinden sonra Türkiye`de gıyabi cenaze namazında bağıran, intikam yeminleri edenler Aslan`ın yolunu sürdürmeye çalışanlara verdiği desteğini bile kestiler. Yeminlerini unuttular, verdikleri sözleri ise boş çıktı. Allah böyle bir topluma zafer verir mi, yardım eder mi? Allah, ancak yolunda sabit duran, sözlerine ve yeminlerine sadık kalanları zaferle müjdeliyor. 

Bugün Rusya, Suriye`de gelip karşısında durunca uyanan ve Rusya`yı kötülemeye başlayanlara seslenmek istiyorum. Çeçenler senelerce sizi uyarırken neden Rusya`ya “dostumuz” diyerek Çeçenlere Rus talebiyle eziyet verdiniz. Hala Cevher Dudayev`in, Aslan Mashadov`un yolunda olanlara hayatlarının sonlarına kadar Rus zulmüne karşı duracak Çeçen kardeşlerimize el uzatılmıyor. Türkiye`de bulunanlar hala devlet ile sorun yaşıyorlar. İŞİD, Kadirov gibi çeşitli bahaneler öne sürerek hala kardeşlerimiz gözaltına alınıyor ve ikamet problemleri yaşıyor. Bu kardeşlerimiz Rusya`ya karşı Kadirov`a karşı mücadele ettikleri için vatanlarından oldular. Bugün Suriye`de İŞİD ile beraber Çeçenler olabilir ama Türkmenlerle beraber de Çeçenler bulunuyor ve kardeşçe hep birlikte zulüm karşısında savaşıyorlar.

Aslan Mashadov Türkiye`ye gelip Türk hükümeti ile görüşürken kendine hiçbir şey istemedi. Tam tersine bugün Türkiye`nin düşmüş olduğu Rus enerji kapanına düşmeyin demişti. Türk hükümetine el uzatmıştı ve “Gelin bir olalım bir ümmet olalım, kardeşler arasında köprü kuralım ve gücümüze güç katalım. Gelin istediğiniz kadar doğalgaz ve petrol alın,  karşılığında sadece bizim vatandaşlarımıza iş imkânları sağlayın” demişti. Aslan samimi idi ama duyan olmadı. Ümmet bilinci ile hareket eden şehidimiz Aslan, İstanbul`da MÜSİAD toplantısında Müslüman işadamlarına çağrı yapmıştı. Bunu ciddiye alan ve Çeçenistan`a gelip ümmet köprüsü inşasına katılan olmadı. Rusya-Türkiye ilişkileri bozulmadan Kadirov`un temsilcilerinin gördüğü alakayı zamanında şehidimiz Aslan Mashadov göremedi. Rusya ile bir olup Kremline makam ve para karşılığında kendilerini ve halkı satanlar Türkiye`de Başbakan ile bir masada yer alırken Aslan Mashadov yolunda gidenler hep hor görüldü. Ankara`dan, Sivas`tan işadamları Kadirov`un ayağına gittiler.

Dün dost olarak görünen Rusya düşman kesildi, hor gördükleri Çeçenler ise Türkmenlerin ve diğer mazlumların yanında yer alıp savaşmakta. Rusya her zaman böyle davranmıştır. Rusya`nın dostu yoktur. Türk atasözü bunu zaten söylüyor, “Ayıdan post Moskoftan dost olmaz!” İyi analiz yaparsak çok net görürüz. Rusya bugünlerde İran`a verdiği sözünden de döndü. Askeri müttefiki ve Suriye savaşında birlikte hareket ettiği İran`ı da İsrail`in bir sözü karşısında hemen geri adım attı.

 Bugün davayı satmadan, Allah`a verdiği sözünü tutan, La ilaha illallah diyenleri kardeş olarak bilen, düşmanın önünde dimdik durarak şehit olan Aslan Mashadov`un şahadet yıldönümü. Zamanında kendinden söz ettiren Müslümanların gururla ismi zikrettiği Aslan Mashadov`un şahadet yıl döneminde Müslüman basınına bir göz attım. Maalesef hatırlayan veya bunu hatırlatanı da bulamadım. İslam ümmeti kendi kahramanlarını bu kadar çabuk unutmamalı. Kendi tarihini ve kahramanlarını unutanların geleceği olmaz. Eğer biz bir isek bir ümmet isek Aslan da bizim kahramanımız ve şehidimizdir.  Allah yolunda şehit düşen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Hayattayken Aslan gibi yaşadın ve Aslan gibi şehit düştün! Allah gani-gani rahmet eylesin sana ey Şehit!

Bu haberler de ilginizi çekebilir