• DOLAR 32.315
  • EURO 35.118
  • ALTIN 2291.07
  • ...
Burası Bangladeş... Burada adalet siyasi CELLATLARIN ELİNDE!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

■ Mehmet Özcan / Özel Haber

Bangladeş`te laik Hasina rejimi, bir âlimi daha idam etmeye hazırlanıyor. Bangladeş`te Cemaati İslami Liderlerinden Mir Kasım Ali hakkında 2014 yılında verilen idam kararı temyiz mahkemesinde onandı.

Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Cemaat-i İslam liderlerinden Mir Kasım Ali`yi 1971`deki bağımsızlık savaşı sırasında toplu katliam, adam kaçırma, esir alma ve işkence suçlarından yargıladı. Cemaat-i İslami`nin finansal işlerinden sorumlu en önemli ismi ve partinin en etkili liderlerinden olan Ali, yargılandığı 14 suçun sekizinden hüküm giyerek idamla cezalandırıldı.

Cemaat-i İslami liderlerinden Motiur Rahman Nizami de 29 Ekim`de aynı mahkeme tarafından idam cezasına çarptırılmıştı. Cemaat-i İslami, Nizami`ye verilen idam cezasına tepki olarak 2 günlük grev yaptı.

Laik Hasina rejiminin hüküm sürdüğü Bangladeş`te, aynı suçtan 2013 yılında idam cezasına mahkûm edilen ilk kişi, Cemaat-i İslâmî Partisi`nden Abdülkelam Azad olmuştu. Ardından cemaatin lider kadrolarından Abdulkadir Molla, Muhammed Kameruzzaman, Ali İhsan Muhammed Mücahid gibi isimler tek tek idam edilmişti.

PAKİSTAN CEMAAT-Î İSLÂMÎ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ABDÜLĞAFFAR AZİZ, GAZETEMİZE KONUŞTU
Mahkemenin Mir Kasım Ali hakkında onadığı idam kararını gazetemize değerlendiren Pakistan Cemaat-î İslâmî Genel Başkan Yardımcısı Abdülğaffar Aziz, Bangladeş`te adaletin siyasi cellatların elinde olduğunu dile getirdi.

Kararın siyasi olduğunu belirten Aziz, tüm dünya Müslümanlarının bir bütün olarak bu infaz kararlarına tepki göstermesi gerektiğini dile getirerek, “Bu karar, Bangladeş`te devam eden; âlimleri, mümtaz şahsiyetleri hedef alan bir dizi infaz kararının devamıdır” diye konuştu.

DELİL OLMAYAN DAVAYA İDAM
Mahkemenin, Cemaat-i İslami liderlerinden Mir Kasım Ali hakkında verdiği idam kararının çelişkili olduğuna dikkat çeken Aziz, “Tabi bu son kararda öne çıkan ilginç bir durum var. Mesela bir hafta önce bu kararı onayan yüksek mahkemenin başkanı, kamuoyuna şöyle bir açıklamada bulundu. Mahkeme Başkanı, kendilerine intikal eden dosyada Mir Kasım Ali hakkında iddiaların çok zayıf olduğunu, bunu destekleyecek hiçbir delilin olmadığını söylemişti.

Fakat ne olduysa bir hafta sonra aynı kişinin başkanlığında toplanan mahkeme bu kararı onadı. Şimdi burada ister istemez insanın aklına şu geliyor; demek ki yüksek mahkeme büyük baskılara maruz kaldı. Zaten hükümet çevresinden bazı bakanlar, Hasina yönetiminden birçok kişi mahkemenin bu kararı mutlaka onaması gerektiği yönünde baskıda bulundu ve nitekim bu kararlar onandı” diye belirtti.

ADALET TAMAMEN SİYASİ CELLATLARIN ELİNDE!
Ülkeyi demir yumrukla yöneten laik Hasina rejiminin, Müslümanlara ve özellikle Cemaati İslami üye ve liderlerine yönelik kindar bir politika güttüğünü ifade eden Aziz, Bangladeş`te hukukun ve adaletin işlemediğini, tamamen siyasi cellatların elinde olduğunu söyledi. Abdülğaffar Aziz şöyle devam etti: “Yani burada şunu görüyoruz ki; adalet, hukuk falan diye bir şey yok. Burada adalet tamamen siyasi cellatların elinde katlediliyor.

O bakımdan biz, mahkemenin verdiği hukuksuz kararlara karşı dünyanın bu sessizliğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bir bütün olarak bu kabul edilemez kararlara karşı durmamız gerekir. Âlimlerin, mümtaz şahsiyetlerin göz göre göre soğukkanlı bir şekilde katledilmeleri gerçekten çok acı bir durumdur.”

İdamların sebebi ve Bangladeş`in geçmişi
Resmi adı Bangladeş Müslüman Halk Cumhuriyeti olan Bangladeş, Hindistan`a komşu olan bir Güney Asya ülkesidir. Devletin adındaki Müslüman ibaresine ve nüfusunun %88` inin Müslüman olmasına rağmen siyasal iktidar Laiklerin ve Hinduların elindedir.

1971 yılında Batı`nın desteklediği ayrılıkçı hareket Pakistan`dan ayrılıp bağımsız bir Bangladeş kurmak için iç savaş çıkarttığında Cemaati İslâmî üyeleriyle birlikte dönemin İslâm âlimleri ayrılmaya karşı durmuşlardı. İdam edilen Cemaat-î İslâmî liderleri, ayrılıkçı iç savaş sırasında birleşmeyi telkin ettikleri için savaş suçu işlemekle suçlanıyorlar ve bu sebeple asılıyorlar.

Hindistan`dan 1947 yılında ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Pakistan`ın doğusu ile batısı arasında 1971`de başlayan iç savaş, bağımsız Bangladeş devletinin kurulmasıyla son bulmuştu. Pakistan, ülkenin doğusundaki halkın bir bölümünün bağımsızlık talep etmesi üzerine bölgeye çok sayıda asker göndermişti. İç savaş sırasında Doğu Pakistan`dan yaklaşık 10 milyon sivilin evlerini terk ederek Hindistan`a göç etmesi üzerine Hindistan hükümeti, Aralık 1971`de bugünkü Bangladeş olarak bilinen Doğu Pakistan`ı işgal etmişti.

Pakistan askerlerinin Dakka`da Hindistan güvenlik güçlerine teslim olmasının ardından 16 Aralık 1971`de Doğu Pakistan yeni adıyla Bangladeş olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Yaklaşık 9 ay süren bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyondan fazla kişi yaşamını yitirmiş, milyonlarca kişi yaralanmıştı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir