• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2426.718
  • ...
İhvan için “Terörist” tanımlaması yapan terörist… ‘ABD, zaten terör muamelesi yapıyordu`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet ÖZCAN  - Doğruhaber

Cunta lideri Sisi`nin Mısır`da darbe yapması sonrası İhvan hareketine karşı ülke içinde uygulanan vahşi katliam ve insanlık dışı uygulamalar Mısır dışına da taştı. Darbecilerin finansal destekçisi Suudi ve körfez ülkelerinin ardından Amerika da İhvan Hareketi`ni terör örgütü olarak tanımlamaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, Müslüman Kardeşler Teşkilatı`nın (İhvan) “terör örgütü” olarak tanımlanmasını isteyen tasarıyı kabul etti. Tasarı 10`a karşı 17 oyla kabul edildi.

Tarihi boyunca mutedil çizgide olmaya çalışan ve son olarak darbeci Sisi rejiminin yaptığı vahşi katliamlarına rağmen barışçıl eylemlerini sürdüren Müslüman Kardeşler Hareketi, ABD`nin kabul edilemez bu kararı karşısında vakarlı duruşunu koruyor. Hatırlanacağı üzere Mısır tarihinde ilk kez halkın oylarıyla seçilen bir Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi`ye cuntacı Sisi darbe yapmış, sözde demokrasi havarisi Amerika ve Avrupa ülkeleri ise bu duruma sessizce destek vererek insanlık suçu işlemişti.

Amerika`nın İhvan hakkında aldığı bu karar akla, Amerika`nın 2001`de Afganistan ve 2003`te Irak`a yaptığı kanlı işgalle, bu İslam beldelerinde estirdiği terörü hatırlattı. Sözde demokrasi getireceği vaadiyle işgal ettiği bu İslam beldelerinde katlettiği milyonlarca insanın ölümü hâlâ hafızalarda canlılığını korurken, savaş enkaza dönen bu ülkelerde halen sürüyor.

AMERİKA İHVAN`A FİİLEN  TERÖR MUAMELESİ YAPTI
Amerika`nın, İhvan Hareketini ‘terörist` ilan etme küstahlığını gazetemize değerlendiren Katar İslami Araştırmalar Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Muhammed Muhtar eş-Şankıti, Amerika`nın zaten fiilen İhvan`a terör muamelesi yaptığını söyledi. Ancak Amerika`nın küresel bir hareket olan İhvan`ı “terörist” ilan ederek Sünni İslam âlemini karşısına alamayacağını ifade etti.

Siyaset hukuku, siyaset tarihi ve İslam dünyası-Batı ilişkileri konularındaki araştırmalarıyla tanınan Moritanyalı düşünür Eş-Şankıti, “Ben, Amerikalıların bunu açıkça yapacaklarını zannetmiyorum çünkü zaten şuanda fiilen Amerika İhvan`a terörist muamelesi yapıyor. İngiltere`de de aynı şeyi gördük. Onlar da uzun şekilde çalışma başlattılar, İhvan`ı ‘terörist` ilan etmek için. Fakat sonunda bunu yapmadılar. Sadece bazı imalarda bulundular. Bu onların siyasetidir. Çünkü açıkça bunu ilan etmek onların hesabına gelmiyor. O bakımdan bunu fiilen yapmayı tercih ediyorlar. Nitekim şu anda İhvan`a karşı fiili olarak bütün bölgedeki örgütleri, rejimleri resmi olarak destekleyerek onları kışkırtarak zaten İhvan`a karşı bu siyasetlerini pratikte gösteriyorlar. O bakımdan Amerikalıların bunu açıkça dillendirmeleri sadece siyasi ve psikolojik boyutu olan bir meseledir” diye konuştu.

İHVAN  SIRADAN BİR YAPI DEĞİL
Amerika`nın İhvan`a yönelik bu adımının İngiltere`deki gibi olduğunu düşünen Şankıti, böyle hamlelerle İhvan`a geri adım attırmak istendiğine dikkat çekerek, “Yani sadece İhvan`a bir mesajdır, bir ölçüde geri adım attırmaya yönelik bir mesajdır. Fakat bunun ötesinde İhvan`ı ‘terörist` ilan edeceklerine ben inanmıyorum. Çünkü İhvan sıradan bir yapı değildir. İhvan`ın terörist ilan edilmesi demek bunun etkilerinin çok büyük olacağı anlamına gelecektir. Zaten Amerikalılar da bu usulü İngiltere`den almışlar. İngilizler, İhvan Cemaati kurulduğundan beri İhvan`a terörist muamelesi yapıyorlar ama ‘terörist` olarak ilan etmiyorlar. Amerikalılar da aynı şeyi yapacaklar gibi görünüyor” dedi. 

AMERİKA ÇOK RİSKLİ BİR  HAMLE YAPTI
Amerikan politikasında bütün İslami, Cihadi gruplar, “terörist” olarak nitelendiriliyor. Amerika`nın kabul görmeyen ancak tepkisiz kalınan bu uygulamasının barışçıl çizgide hareket eden İhvan Hareketi için ise ters tepeceği düşünülüyor. Hatta böyle bir kararın yürürlüğe girmesi halinde ise tüm dünyada Amerika`ya karşı büyük gösterilerin baş göstereceği öngörülüyor.

Amerika`nın İhvan`ı da bu kategoriye almasının sonucu, Eş-Şankıti`ye göre de çok riskli ve bütün İslam âlemini karşına almak demek. Amerikalıların böylesi bir karara imza atabileceklerine inanmadığını söyleyen Şankıti şöyle konuştu; “Bu zor bir konu. Onlar açısından olması çok riskli bir mesele. Çünkü İhvan`ın terör örgütü ilan edilmesi durumunda bütün Sünni İslam âlemini karşısına almak demektir. Ve ben Amerikalıların bunu yapabileceklerine inanmıyorum. Bu sadece bir blöftür. İhvan`ın şu an karşı karşıya kaldığı ikiyüzlü bir siyaset var ama bunun ötesine geçeceklerini sanmıyorum.”

Kongre`de ne olmuştu?
Müslüman Kardeşler Teşkilatı`nın (İhvan) “terör örgütü” olarak tanımlanmasını isteyen tasarıyı Temsilciler Meclisi`ne sunan Kongre üyesi Mario Diaz-Balart, Müslüman Kardeşleri “küresel bir tehdit” olarak tanımladı ve yaptırım uygulanmasını istedi. Tasarıya itiraz eden komisyon üyelerinden John Conyers, girişimin ABD`de devam eden İslâm karşıtlığının bir parçası olduğuna dikkati çekerken İhvan`ın, terör örgütü olarak kabul edilmesi için yeterince araştırma yapılmadığını belirtti.

TASARININ ÖNÜNDE UZUN BİR SÜREÇ VAR
Yasa tasarısının Adalet Komisyonundan geçmesinden sonra Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna gelmesi bekleniyor. Meclisin çoğunlukla tasarıyı gündeme alırsa Genel Kurulda tasarı görüşülüp oylanacak.

Tasarı buradan da geçerse Senato`da ele alınacak ve burada da onaylanırsa yasa olarak imzalanması için ABD Başkanı Barack Obama`nın önüne gidecek. Obama`nın tasarıyı veto etme hakkı bulunuyor. Ancak Obama imzalarsa ABD Dışişleri Bakanlığının devreye girmesi ve Müslüman Kardeşlerin terör örgütü olarak ilan edilip edilmeyeceğine tasarıdaki ifade gereği 60 gün içinde karar vermesi gerekiyor. Bakanlığın Müslüman Kardeşleri terör örgütleri listesine dâhil etmemesi halinde ise neden böyle bir karar alındığına dair Kongre`ye rapor göndermesi gerekiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir