• DOLAR 32.326
  • EURO 35.119
  • ALTIN 2302.391
  • ...
İş güvenliği uzmanlarından `Ramazan ayı` uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İş sağlığı ve güvenliği hakkında önemli açıklamalarda bulunan uzmanlar, iş güvenliğinin sağlanması bakımından hassas bir dönem olan Ramazan ayı içerisinde çalışma hayatında karşılaşılabilecek iş kazalarına karşı dikkatli olunması uyarısını yaptı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İş Güvenliği Uzmanı Mücahit Ayan, Ramazan ayında dikkat dağılması ve konsantrasyon bozukluğu nedeniyle iş kazalarında da artışların yaşandığına dikkat çekerek işçi ve işverenlerin yaşanması muhtemel iş kazalarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Ayan, “Ramazan`ın kişi sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin tıbbi boyutunu tamamen bilebilmemiz mümkün değil. Ama şunu doğru bir şekilde yapmak lazım. Kişi yılın 11 ayında yaptığı şeyin bir farklı versiyonunu yapmaya başlıyor. Kişi manevi olarak farklı bir havada olduğu dönem içerisinde bazı şeyleri ikinci plana atmaya başlıyor. Bu da yaptığı iş ve işte aldığı güvenlik tedbirleri noktasında çalışan iyi bir şekilde uyarılmazsa doğru bir şekilde takip edilip kontrol altında tutulmazsa ciddi iş kazalarıyla karşı karşıya kalabiliriz.” dedi.

İş kazalarının sadece inşaat sektörüne has olmadığını ve dolayısıyla bu hususta bir sektöre odaklanmanın doğru olmayacağını belirten Ayan, “Doğrudan bir sektöre odaklanmak pek doğru olmaz. Ramazan ayı münasebetiyle inşaat sektöründe iş bırakmalar oldu ancak az da olsa çalışanlar var. Çalışma yapan inşaatlar için yüksek alanlardaki noktalarda çalışan işçilerin sağlığıyla ilgili bir baş dönmesi ya da hafif bir dalgınlık belirtisi oluştuğunu hissedenler derhal iş bırakılmalıdır. Diğer sektörler için de özellikle sürekli merdiven çıkılıp inilen ve iş sahasında dolaşmayı gerektirecek işler varsa az önce söylediğimiz durum bu arkadaşlar için de geçerlidir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığı zaman kişilerin direk işi bırakarak dinlenmeye çekilmesi lazımdır.” ifadelerini kullandı.

Her sektörde olduğu gibi iş güvenliği gerektirecek sektörlerde çalışanların da beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini dile getiren Ayan, “Ramazan ayı boyunca güvenlik riski olan sektörlerde çalışan işçilerin beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekir ki bu noktada doğru beslenme şekli de çok önemlidir. Özellikle sahur vaktinde daha tok tutan, daha az susatan gıdalar tüketilmesi gerekir. Bunlar sadece işyerlerindeki güvenliği sağlayacak tedbirler değil aynı zamanda evdeki güvenliği de sağlayan tedbirlerdir. İftarda dengesiz beslendikleri gerekçesiyle önceki gün hastaneyi dolduran insanlarımızı gördük.” uyarısında bulundu.

Ayan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Her sektörde kaza oranlarında bir artış bekliyoruz açıkçası. Ramazan ayında böyle bir beklenti içerisindeyiz. Umarım bu beklentilerimiz de yanılırız. Bu Ramazan ayını ve bundan sonraki tüm günleri kazasız bir şekilde geçiririz. Bizi korkutan diğer bir husus da trafik kazalarıdır. Servis araçları ve diğer ticari amaçlı kullanılan araçlar açısından bizim için son derece önemlidir. Trafiğe çıkan araçlarda oruç tutan şoförlerimizin daha kontrollü daha yavaş gitmeleri gerekmektedir. Bu sürücülerde de herhangi bir dikkat bozukluğunu gerektirecek, vücutta olumsuz reaksiyonlarla karşı karşıya kalındığında araçlarını sağa çekip beklemelerinde fayda vardır. Zira Ramazan ayı döneminde trafik kazalarında ciddi oranda artış görülmektedir. Her alanda olumsuz bir beklenti içine girmekte bu ayın güzelliklerinin üstünü örtmeye yetmiyor.”

Ayan, “Rahatsızlığı oruç tutmasına engel olan kişilerin oruç tutmak konusunda ısrar etmemeleri daha doğru olacaktır diye düşünüyorum. Aksi şekilde sergilenecek tavırla hem kendi hem de başkalarının can güvenliğini tehlikeye atacaklardır. Bu insanların 17 saatlik oruç süresi ve yaklaşık 40 derecelik sıcaklığın altında, sağlıklı bir insanın dayanmasının zor olduğu bir süreci hastalıkla atlatacağını düşünmesi çok uçuk bir düşünce olur. Bu konuda işçi ve işverenlerin hassasiyet göstererek bu konuyu takip etmeleri gerekir.” diye konuştu.

İşverenlerin çoğu şeyin farkında olduğunu belirten Ayan, “İnsanları sürekli uyararak deforme etmek istemeyiz ama muhakkaktır ki bazı şeyler gözünüzün önünde olur ve bunu göz ardı etmek zorunda kalırsınız. Çünkü sürekli aynı noktaya baktığınız için mesleki körlük dediğimiz durum oluşur. Bazen kimi fikirlere açık olmak ve bunlara hazır olmak lazımdır. Hiç kimse işyerinde kaza olmasını istemez. İşin enteresan tarafı da kimse kendi işyerinde böyle bir kaza olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmaz. Bu konuda daha dikkatli olmak lazımdır.” ifadelerini kullandı.

Hassasiyeti münasebetiyle Ramazan ayında yapacakları çalışmalara hız kazandırdıklarını belirten Ayan, “Ramazan ayı bizim için hassas olacağımız bir dönem. Çünkü karşı karşıya kalabileceğimiz şeylerin özellikle de geri dönüşümü mümkün olmayan kazaların ortaya çıkmasından endişe ediyoruz. Bu kapsamda işimizi sıkı tutup gerekli tedbirlerden taviz vermemekten başka bir şansımız yok. Gönderdiğimiz personeller şantiye alanları içerisinde sürekli surette kontrollerini sağlamaktadırlar.” şeklinde konuştu.    (Nihat Kanat-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir