• DOLAR 35.342
  • EURO 36.374
  • ALTIN 3018.24
  • ...
Ceylanpınar`da göçerlerin asırlık sorun çözüldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü`ne bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi arazisinde yaşayan göçerlere, 100'er dönümlük arazi verilerek yaşam şartlarının iyileştirilmesi planlamasında sona gelindi. Hayvan yetiştiriciliği yapan ve göçebe hayat sürdükleri için halk dilinde 'göçerler' olarak bilinen 674 aile, 1943 yılından bu yana Ceylanpınar'da bulunan dünyanın en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar Tarım İşletmesi arazisinin değişik bölgelerine yerleşti.

Bugün sayıları 4 bin 860 olarak bilinen göçerler, TİGEM arazisine kurdukları baraka ve çadırlarda yaşamaya başladı. Yıllardır yaşam şartlarının iyileştirilmesine yönelik taleplerini dile getiren göçerlerin, daha iyi koşullara sahip olması amacıyla yapılan çalışmalarda sona gelindi.

Belediye listeleri astı
Göçerlere teslim edilecek arazilerin 668 kişilik listesi Ceylanpınar Belediyesi duyuru panosuna asıldı. Listenin asıldığını duyan göçerler, Ceylanpınar Belediyesi`ne akın etti. Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla`ya teşekkür eden göçerlerin, sevinç gözyaşlarına hâkim olamadıkları gözlendi. Belediye Başkanı Atilla, göçerlerin arazilerinin meclisten geçmesi için çalmadık kapı bırakmadıklarını, sabırla işin takipçisi olduklarını belirtti. Atilla, "Göçerlerin sorunu Ceylanpınar`ın kanayan bir yarasıydı. Yüz yıllık bu sorunda göçerler hep yokluk içerisinde yaşadı ve her türlü sosyal hayattan mahrum oldular. Göçerlerin bu sorununun çözümlenmesi beni çok mutlu etti." ifadelerini kullandı.

“İnsan gibi yaşayacağız”

Çobanlık yapan Halil Uçak, yıllardır çok zor şartlar altında yaşadıklarını, devletin onlara vereceği tapulu arazi sayesinde hayatlarının değişeceğini söyledi. Uçak``İnsan gibi yaşayacağız`` ifadelerini kullandı.

“Yıllardır yağmur suyu içiyoruz”

Göçerlere bağlı 23 haneli ve 100 nüfuslu Sirte Mezrası`nda Viranşehir Kaymakamlığı izni ile 1947 yılından beridir yaşadıklarını belirten 53 yaşındaki Mehmet Gülümser, "Ailemize 1955 yılında dönemim TİGEM Müdürü Ferit Kayran tarafından devletin arazisi olduğu gerekçesiyle dava açıldı. Açılan dava sonucu arazimiz elimizden alındı." dedi.

Yıllardır yağmur suyu içtiklerini belirten Gülümser, hükümetin kendilerine vereceği 200 bin dekarlık arazi ile insanca yaşayacaklarını belirtti. Sirte Mezrası sakinleri tapuların verilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla`ya teşekkür ettiler.

“Yolumuz, suyumuz, elektriğimiz olacak artık”

Tapuların verilmesi için emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan göçerlerin Gellegöç Mezrası Muhtarı Abbas Balak, "Bizlere arazi verilecek, artık bizim de yolumuz, elektriğimiz, suyumuz, sağlık ocağımız ve okulumuz olacağı için çok sevinçliyiz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan: “Ceylanpınar artık tapusuz değil”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin tapusuz tek ilçesi olan Ceylanpınar'ın tapu sorununu çözdüklerini belirterek, "Ceylanpınar, o tapusuz Ceylanpınar'ın artık tapu sorunu kalktı. Göçerler sorunu vardı TİGEM'de o sorunu da hallettik, o da bitti. Biz sorun üretmeye değil, sorun çözmeye geldik. Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkâr olmaya geldik." demişti.  (Mustafa Kaynak - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir