• DOLAR 32.517
  • EURO 34.765
  • ALTIN 2494.113
  • ...
İslami Adaplar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Giyinme Adabı
Giysi Hakkında İslami bir Demet :
1.Bütün islerde Besmele ile baslamak sünnet oldugu gibi giyinme de besmele ile baslamak.
2.Elbiseyi süslenip gururlanma ve Insanlara gösteris yapma niyetiyle degil, Yüce Allahin örtünme emrine uyma niytiyle giymek. yüce Allah söyle buyuruyor " Ey Insanoglullari, size ayip yerlerinizi örtecek ve süslenmenizi saglayacak elbiseler gönderdik. Takva elbisesi bunlardan daha hayirlidir. Bu Allahin ayetlerinden biridir Ola ki, düsünüp ders alirlar." (Araf:26)
3.Resulullah (a.s.v) gelen dualari okumak.Hz. Ebu Davud Said el-hurdi (r.a) söyle anlatiyor Resulullah (a.s.v) bir Gömlek veya rida giyindiyinde veya bir sarik takdiginda söyle derdi: "Allahim, bunun ve bunun icin olan hayiri senden istiyorum.Bunun ve bunun icin olan şerden sana siginiyorum. " (ibni sinni buyuruyor)
4.Yeni elbise giyildiginde Resulallah (a.s.v) olan varid olan Dualar Yapmak. Hz. Ömer (r.a.) Resulullah (a.s.v) dan söyle işittiğini anlatiyor " Kim yeni bir elbise giyerse, Avretimi örtecegim ve hatimi süsleyecegim bu elbiseyi bana giydiren Allaha hamdolsun derse ve eski elbisesini sadaka verse, Aziz ve Celil olan Allahin koruma ve gözetiminde olur. " (Tirmizi)
5. Cok pahali ve cok düsük sevyeli elbiselerden sakinip orta dereceli elbiseleri tercih etmek.
6. Elbiseni temiz ve tahir oldugundan emin olmak. Cünkü ibadetin sahih olmasi icin bu sarttir. Ayrica, müminin beden ve elbisesi temiz olmalidir. Yüce Allah söyle buyuruyor: "Elbiselerini temizle." (müddesir:4)
7. Elbise ile övunmekten veya kibir ve üstünlük taslayarak elbiseyi yere degecek kadar uzatmaktan sakinmak ve elbiseyi yere degmeyecek sekilde ayarlamak . Cünkü takvave temizlik acisindan daha uygundur.
8. Elbise ayakkabi, pantolon ve corap giyerken sag el ile, cikarirken sol el ile baslamak......

 

Konusma Adabi
Konusma Adabindan birkacini söyle özetliyebiliriz:
1. Yiyecegin en güzeli secildii gibi, Insanlarla konusurken de en güzel kelime ve cümleler secilmeli ve nezaketle dile getirilmelidir.
Yüce Allah söyle buyuruyor:" Onlar güzel sözle yönetilmisler ve övgüye layik yola iletilmislerdir. " (hac:25)
2. Konusmayi dinleyenin amaci anlayabilmesi, maksadi ve manasini düsünebilmesi icin, konusma ve aciklamalari yavas yavas yapmali. Hz. Aise (r.a) söyle anlatiyor: "Resulullah (s.a.v) sizin bu konustugunuz gibi konusmazdi. o konusurken eger birisi kelimelerini saymak isteseydi sayabilirdi ." (Muttefikun Aleyh)
3. Hakkinda bilgi sahibi olmayan, dogrulugundan emin olmayan ve sadece Zanna dayali konulardan konusmak. Cünkü zan sözün yalanidir.
4. Makam ve derecesi yüksek , ilmi cok, yasi büyük ve faziletli kisilerin yaninda susmak, göz ve kulak ona yönelip konusmalarini dinlemek.
5. Birinin sözünü kesmekten, konusmasini düzeltmekten , cürütmekten, yanlis konusmakla suclamaktan ve konusmasiyla alay etmekten sakinmak.....

 

Yemek Adabi

Yemek yeme ile ilgili bircok adap vardir onlardan birkacini zikredecegiz:

1. Yemekten önce ve sonra elleri yikamak. Hz. Selmani Farisi den rivayetle Resulullah (a.s.v) söyle buyuruyor: " Yemegin bereketi yemekten önce ve yemekten sonra temizlik yapmayla elde edilir."
2. Helal ve temiz yiyecekler yemek, calinti, süpheli ve haram yiyeceklerden sakinmak.
3. Güzel ve temiz yiyecekler yemek, kirlemis ve acikta birakilmis yiyecekleri yememek.
4. Yemege normal bir sekilde oturmak, yaslanarak,egilerek,ayakta durarak,uzanarak veya yürüyerek yemektn sakinmak.
5.Agizindan yemegin icine bir sey düsmemesi icin agzi tabagin üstüne yaklastirmamak.
6. Sicak yemege üflemekten sakinmak, asiri sicak ve asiri soguk yemek yememek.
7.Agza kücük lokma almak, iyice cignemek agizdaki lokma bitmeden baska lokma almamak:

 

Muhammed Mehdi / Almanya (Karlsruhe) tevhid e.Vd


Sevgili Genç Kardeşlerimiz!
Bir ay boyunca gelen tüm yazılar içerisinde en güzel yazıyı gönderen kardeşimize bir kitap seti veya kaset vb. bir set hediye edeceğiz. Posta ile yazı gönderecek kardeşlerimiz yazılarının “Ayın Yazısı” seçilmesi durumunda, bizimle iletişime geçebilirler. Fakat özellikle dikkat etmenizi istediğimiz iki nokta var. Birincisi; gönderdiğiniz yazıların tamamen size ait olması gerektiği, yazınızda alıntı cümleler varsa bunları belirterek göndermeniz. İkincisi ise adınızı, soyadınızı, yazıyı gönderdiğiniz memleketi ve yaşınızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Bu hayırlı çalışmaya (yarışmaya) tüm genç kardeşlerimizin katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Doğrugenç sayfasında sizden gelecek karikatür ve mini bulmacalara da yer veriyoruz. İlginizi bekliyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı dogrugenc@dogruhaber.com.tr e-posta adresine mail olarak veya posta yolu ile gönderebilirsiniz.
Yazılarınızı eğer bilgisayarda yazıyorsanız bir sayfayı geçmesin. El yazınızla gönderecekseniz bir beyaz kâğıdı aşmasın. Gönderdiğiniz mektuplara “Doğru Genç” için diye not düşürmeyi unutmayın.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir